Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht
Bachelor Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht
Het is aan de Universiteit Utrecht niet mogelijk om direct te beginnen met het traject Notarieel Recht. Iedere student Rechtsgeleerdheid doorloopt het eerste bachelorjaar een vast programma. Het idee achter een verplicht curriculum gedurende het eerste bachelorjaar is dat studenten genoeg voorkennis hebben om te bepalen welke rechtsgebieden zij interessant genoeg vinden om in door te gaan. Een verkeerde keus wordt minder snel gemaakt.
In het tweede jaar is er de keuze voor studenten tussen drie trajecten: het Toga-traject, het Notarieel traject of het Multidisciplinair traject. Met de keuze voor een bepaald traject wordt de basis gelegd voor een later te kiezen master. Om te beginnen aan de master Notarieel Recht is een succesvolle afronding van de bachelor Notarieel Recht een vereiste.
De bachelor Notarieel Recht kenmerkt zich door de focus op het (verdiepende) privaatrecht. In het Notariële traject gaan studenten met name aan de slag met het ondernemingsrecht, het registergoederenrecht, het familie(vermogens)recht en het daarbij behorende fiscale recht.
Twijfel je tussen bovengenoemde trajecten? Bekijk dan hier de website van de Universiteit Utrecht of neem contact op met de studieadviseur via het e-mailadres studiepunt.rechten@uu.nl of het telefoonnummer 030-2537004.
Master Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht
Na de bachelor Notarieel Recht is het mogelijk om te beginnen met de master Notarieel Recht aan de Universiteit Utrecht. In het masterprogramma is er naast de klassieke notariële vakken, zoals erfrecht en notarisregelgeving, aandacht voor verdere verdieping en verbreding van het belastingrecht, het ondernemingsrecht en het internationaal privaatrecht.
De afronding van deze masteropleiding is een vereiste om in het notariaat werkzaam te zijn. Na succesvolle afronding van de master Notarieel Recht kunnen studenten uiteindelijk aan de slag als (kandidaat-)notaris. Maar ook als je in een andere rol met het notariële recht aan de slag wil, bijvoorbeeld in de advocatuur, de rechterlijke macht, het bedrijfsleven of de estate planning, of als juist de wetenschappelijke kant van het notariële recht je interesseert, is deze masteropleiding de juiste keuze.
Het masterprogramma legt de noodzakelijke verbinding tussen de theorie en de praktijk. Studenten krijgen verdiepend academisch onderwijs gericht op de verbreding van hun kennis van het notariële recht. Het verbeteren van juridische en academische vaardigheden staat hierbij centraal. Studenten leren onder meer academisch analyseren, schriftelijk en mondeling presenteren en het verrichten van zelfstandig onderzoek. Na het succesvol afronden van deze master mag je de titel Master of Laws (LLM) voeren.
Geïnteresseerd in de master Notarieel Recht? Kijk dan hier op de website van de Universiteit Utrecht voor meer informatie of neem contact op met de toelatingscommissie masters Rechtsgeleerdheid via het e-mailadres llm@uu.nl of het telefoonnummer 030-2535320. Indien nodig verwijst de toelatingscommissie je door naar de programmaleider van Notarieel Recht: Jan Biemans.
Masterclass Notariaat
Voor ambitieuze en excellente studenten aan de Universiteit Utrecht die het notariële traject volgen, is er de mogelijkheid om mee te doen aan de Masterclass Notariaat. Aanmelden is mogelijk indien je je bevindt in het derde bachelorjaar van de studie Notarieel Recht of in de master Notarieel Recht. Tevens is het ook nog mogelijk om mee te doen direct na een succesvolle afronding van de master Notarieel Recht.
De Masterclass Notariaat is een fulltime stageprogramma van drie maanden (september tot december). Deelnemers lopen in deze maanden twee stages van elk zes weken (vier dagen per week). Daarnaast volg je wekelijks één dag college op één van de deelnemende kantoren of op de Universiteit Utrecht. Bijzonder en uniek is dat je hierdoor alle deelnemende kantoren, van klein tot groot, snel leert kennen.
Nieuwsgierig? Kijk dan hier voor meer informatie vanuit de Universiteit Utrecht of neem contact op met Mr. dr. Hannah van Eijk - Graveland voor inhoudelijke vragen via j.c.vaneijk@uu.nl.